Over mij

Mijn naam is Mariƫt Cuperus. Ik woon met mijn partner en onze ruwharige teckels Cooper en Seppe in de Zwolse wijk Berkum: fijn aan de rand van de stad, zodat ik snel buiten ben. Ik houd namelijk van wandelen, fietsen en zwemmen. Ook houd ik ervan om in de bergen te zijn. De rust en de ruimte daar doen me goed en het machtige gevoel van de bergen om je heen geeft mij een aangenaam nederig gevoel.

Opleiding en familiebedrijf

Toen ik jong was, vond ik het, vanwege mijn brede interesses, lastig om de juiste opleiding te kiezen. Op mijn zeventiende twijfelde ik tussen de lerarensportopleiding en theologie. Ik was met een aantal jongeren een week in de broedergemeenschap Taize in Frankrijk geweest en hier was een innerlijk vuur in mij ontstoken. Het gemeenschapsgevoel, de inkeer, de stiltes, het samen zingen, de eenvoud van het leven en het delen over levens- en geloofsvragen raakte en diepere laag in mij. Maar op de achtergrond was er ook altijd mijn verantwoordelijkheidsgevoel voor het familiebedrijf aanwezig, waardoor ik er in mijn keuze voor opleidingen rekening mee hield dat ik op een dag ook in het familiebedrijf, een natuursteenbedrijf voor bouw- en interieurtoepassingen en grafmonumenten, kon stappen. Ik maakte daarom voor mijn werk en opleidingen uiteindelijk keuzes met mijn hoofd en durfde niet mijn gevoel te volgen. 

Omdat ik tijdens de start van mijn loopbaan ook politiek actief was en maatschappelijk relevant werk wilde doen, startte ik als beleidsadviseur Economische Zaken. In januari 2005 stapte ik echter toch als zesde generatie in het familiebedrijf uit 1840, waar ik vijftien jaar lang werkzaam ben geweest. In 2008 nam ik, eerder dan gepland, de rol van mijn vader over en werd zodoende algemeen directeur en eigenaar. Na het overlijden van mijn vader in 2010 heb ik samen met mijn MT het bedrijf gedurende een aantal jaren door zwaar weer en diverse transities geloodst. In deze periode is het familiebedrijf met een toen landelijke dekking hervormd naar een wendbaar bedrijf, dat kon overleven en concurreren in een almaar krimpende markt.

Emotionele reis

Mijn tijd binnen het familiebedrijf is zeer leerzaam geweest. Vanuit een groot verantwoordelijkheidsgevoel, de verbinding met de gemeenschap binnen dit bedrijf en mijn verlangen naar succes voor het bedrijf heb ik mijn eigen kracht en kwetsbaarheid ervaren. Ik heb genoten van samenwerken, samen bouwen en verbinden. Tegelijkertijd heb ik hier ervaren wat opoffering met je doet en hoe het voelt om je gevangen te voelen tussen enerzijds een groot gevoel van verantwoordelijkheid en loyaliteit en anderzijds een onbestemd ‘is dit het nu?’-gevoel. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe sterk lichaam en geest verbonden zijn en wat er met je gebeurt als je de signalen van je lichaam hardnekkig negeert. De stillte stem van mijn ziel, stuurde mij duidelijk een andere richting op.

Jaren ervoor, in 2002, had ik kennis gemaakt met zenmeditatie en sinds die tijd is de beoefening van meditatie en mindfulness een belangrijk onderdeel van mijn dagelijks leven. In 2013 sloot ik mij aan bij een Vipassana meditatiegroep. Dit activeerde mijn zielsverlangens, waardoor ik besloot om mij via diverse opleidingen en trainingen in het vak van coach te bekwamen.

Uiteindelijk kwam het besef dat ik het familiebedrijf moest loslaten. De overdracht aan mijn broer en een externe partner, het afscheid nemen en het definitieve loslaten zijn een emotionele reis geweest. Een proces van hervinden en verbinden van verleden, heden en toekomst.

Hervind

Binnen Hervind coach en begeleid ik mensen en teams in hun bewustzijnsontwikkeling en bij het versterken van hun leiderschap.

Hervinden staat voor mij voor: naar binnen keren, je tot je eigen kern richten en zodoende steeds meer vanuit je essentie gaan leven en werken. Hoe meer je je verbonden gaat voelen met je essentie, wie je werkelijk bent, hoe helderder je keuzes worden. Je leert gehoor te geven aan je innerlijke leiding: de stem van je ziel. En ik weet persoonlijk als geen ander: écht naar die stem kunnen luisteren, zorgt voor een bevrijdend gevoel.

Ik geloof dat wij mensen, wanneer we in staat zijn om te leven vanuit onze essentie, we de aarde mooier en liefdevoller maken. Ik geloof in en stimuleer de kracht van stille leiders die het verschil maken. Van mensen die vanuit hun roeping, zonder grote woorden en los van hun functie, kleine maar betekenisvolle stappen zetten. Het zijn stappen die leiden tot krachtige bewegingen in het grote geheel.

Mensen beschrijven mijn karakter en manier van werken als bemoedigend, intuïtief, onderzoekend, zorgvuldig, uitnodigend, stevig, warm en betrokken. Kernmerkend voor mij is de combinatie van ziel en zakelijkheid, praktisch en diepgaand en vertragen versus versnelling realiseren.

Scholing

Om te blijven leren en verantwoording af te leggen voor mijn werkwijze, doe ik aan inter- en supervisie en volg ik scholing bij erkende instellingen.

Meer weten?