Meditatie

Ervaar je veel onrust of ‘moeten’ en vind je het moeilijk om tot rust te komen? Heb je vol leven?. En wanneer je eindelijk even rust hebt, gaat je hoofd maar door? Lukt het je moeilijk om echt te ontspannen en je vrij te voelen? Of verlang je naar meer zingeving of lichtheid in je leven en wil helder krijgen hoe je dit voor jezelf creëert?

Misschien zijn enkele van deze thema’s in jouw leven actueel of zijn er andere thema’s die je aandacht vragen. Misschien herken jij je niet volledig in bovenstaande thema’s maar ben je gewoon nieuwsgierig naar meditatie of wil je graag iets meer over jezelf te weten komen. Wat je motivatie ook is, je bent van harte welkom om te komen mediteren in een groep of voor individuele begeleiding van je meditatie- en transformatieproces. 

 

Waarom mediteren?

Meditatie is een manier om naar binnen te keren, tot inkeer en tot innerlijke verandering en groei te komen. Het is een bewustwordingsproces, waarbij we steeds meer inzicht krijgen in wat er binnen in ons afspeelt. En ook inzicht krijgen in wie we werkelijk zijn. Daarbij leren we steeds vaker in het hier en nu te zijn en steeds meer te verbinden met onszelf, met andere mensen, de natuur en met alles wat er in het leven op ons afkomt.

 

Met meditatie train je je mind, je aandacht, om te leven in het huidige moment. Door de beoefening word je steeds meer gewaar van je lichamelijke en mentale ervaringen. Je creëert een meer open en onderzoekende aandacht. Door oefening leer je je gedachten, gevoelens en emoties helder waar te nemen en meer 'toe te laten'. Door je te verbinden met hetgeen je ervaart van moment tot moment, zonder te willen sturen, regelen of veranderen, ontstaat ‘bewust zijn’ en groeit acceptatie van 'dat wat is'. De dingen zien zoals ze zijn geeft vrijheid en hierdoor ga je meer ruimte en rust ervaren.

 

Het beoefenen van aandacht of opmerkzaamheid, geeft ook inzicht in je eigen reactiepatronen. Dit heeft mogelijk ook tot effect dat je in het dagelijks leven bewuster de dingen doet of bepaalde dingen juist niet meer doet. Je checkt vaker in hoe het met jezelf is. Om te ervaren of je nog voldoende energie hebt of dat je wilt vertragen. En ruimte nodig hebt, om er daarna weer helemaal te kunnen zijn. Ook ten aanzien van alle informatie die dagelijks op je af komt voel je beter aan wat goed voor je is en wat je tot je wilt nemen.

 

Meditatie is ook een loslaatproces. We willen de dingen in ons leven graag beheersen. Ook de dingen waar we minder of geen invloed op hebben. We denken ook dat we iets moeten doen om  onszelf te veranderen of om iets te bereiken. Door meditatie te beoefenen leer je om anders om te gaan met jezelf, met anderen en met lastige situaties. Het is een proces van aandacht ontwikkelen en jezelf te openen, te komen tot toelaten, acceptatie en loslaten. In plaats van hard je best doen ga je meer voorwaarden scheppen waardoor verandering kan ontstaan. Oorzaken die iedere keer weer tot spanningen, stress of onrust leiden zullen daardoor minder worden of sommigen zelfs verdwijnen.

 

De vruchten van meditatie, wat brengt meditatie je:

 • meer innerlijke rust en ruimte ervaren (zowel in hoofd als lijf)
 • meer acceptatie en grotere innerlijke (keuze) vrijheid ervaren
 • minder opgejaagd voelen en automatische reacties op stress en spanning herkennen
 • meer vertrouwen op je eigen gevoel en wijsheid
 • zicht op patronen die je helderheid in de weg zitten en hier beter mee omgaan
 • aandacht voor het nu waardoor je ook in het contact met anderen minder reactief bent en jezelf minder gauw verliest
 • Beter herkennen wat er in jezelf leeft; een beter beeld krijgen van wie je werkelijk bent en wat je werkelijk wil. Meer geluk vinden in jezelf.
 • Leren loslaten, je makkelijker over te geven aan iets en daarmee meer vrede ervaren
 • gevoelens van liefde, compassie en medevreugde vergroten

 

Het beoefenen in een groep

Hoewel we met meditatie geen specifieke doelen nastreven, kunnen bovenstaande aspecten opbrengsten, vruchten zijn van de beoefening. Om deze vruchten van meditatie te mogelijk te ervaren, is het, net als bij de beoefening van sport of bij het bespelen van een muziek instrument, belangrijk om regelmatig te oefenen. En net als met sporten kan het beoefenen met gelijkgestemden in een groep of Sangha motiverend, steunend en inspirerend zijn. Een Sangha is een groep die samen mediteert onder leiding van een meditatiebegeleider. De energie van de groep, maakt meditatie ook makkelijker dan  wanneer je alleen mediteert.

Naarmate we intensiever meditatie beoefenen zal het gemakkelijker worden om ook in onze dagelijkse activiteiten alles met zoveel mogelijk aandacht (meditatief) te doen. Het wordt dan meditatie in ons dagelijks leven en het zal dan steeds gemakkelijker en meer vanzelfsprekend worden om te leven vanuit wie we zijn.

In de groeps- en individuele begeleiding put ik voornamelijk uit de vipassana-traditie, maar ik pas ook technieken en inzichten toe uit andere boeddhistische- stromingen en levensfilosofie. Vipassana betekent "inzicht” en Vipassana meditatie leidt tot inzicht (wijsheid). Het principe is: 'aandachtig zijn' en je (voortdurend) bewust zijn van wat er hier en nu plaats vindt. Vanuit het ‘doen’ naar het ‘zijn’. Daarnaast put ik uit mijn eigen ervaringen en ruim 20 jaar dagelijkse meditatiebeoefening.

 

Wat doen we zoal op een meditatie-avond?

We beoefenen diverse vormen van meditatie zoals stilte meditaties, maar ook actieve meditaties.

De meditatieavonden zijn afwisselend en gericht op het zowel rustig maken van je mind, het verminderen van mentale, fysieke spanningen en stress als het verkrijgen van inzicht in jezelf

Oefeningen en technieken die aan bod komen zijn bijvoorbeeld:

 • Concentratie (Samantha) meditatie
 • Vipassana meditatie
 • Meditatie gericht op het ontwikkelen van de hartkwaliteiten (liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid)
 • Loopmeditatie
 • Mindful bewegen; Lichaamsbewustzijn- & ontspanningsoefeningen (sommigen ondersteund door muziek)
 • (Zelf) coaching & reflectiemethoden
 • Ademmeditaties
 • Mantra’s zingen

 

Heb je belangstelling voor mediteren in een groep?

De 6 bijeenkomsten voor het najaar van 2023 zijn 26 september, 10 en 24 oktober, 14 november, 5 en 19 december. De introductieprijs voor deze avonden is € 60,-.

De 2 wekelijkse data voor 11 bijeenkomsten in 2024 zijn 9 en 13 januari, 6 en 20 februari, 5 en 9 maart, 2 en 23 april, 7 en 21 mei en 4 juni.

De avonden worden gehouden op een goed bereikbare plek op bedrijventerrein de Marslanden Zwolle-Zuid: Galvaniweg 4a. Naast het distributiecentrum van Albert Heijn en boven de winkel Cuperus Gedenken.

Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten? Neem dan contact met mij op!

 

Wil je individuele begeleiding in je meditatieproces?

Meditatie bevordert je innerlijke groei en transformatie. Individuele ondersteuning in je meditatieproces kan extra motiverend en steunend zijn. Wil je de inspiratie en energie, die je op doet in je dagelijkse meditatiebeoefening, maar ook de moeilijkheden die je tegenkomt, effectiever vertalen en integreren naar je dagelijks leven?

 

Neem dan contact met mij op!

 

De vragen van ons hart kunnen alleen beantwoord worden wanneer we volledig aanwezig zijn in het huidige moment.

Alleen in het tijdloze moment kunnen we tot het intuïtieve en stille kennen van de waarheid komen.

Het is de intuïtieve wijsheid die ons vrij maakt.

Bron: ‘op zoek naar het hart van wijsheid’ J.Goldstein & J, Kornfield.

Aandacht is de zeldzaamste en zuiverste vorm van vrijgevigheid. Bron: Simone Weil