Werkwijze

Je wilt verandering maar weet niet goed waar te beginnen. Er is van alles wat jou tegen houdt. Je leidt een vol leven. En wanneer je eindelijk rust hebt, houd je het gevoel 'aan te staan'. Je bent een doener, hebt veel energie maar toch pieker en twijfel je veel. Na een verlies of een periode van tegenslagen, lukt het je moeilijk om je veerkracht te hervinden.

Misschien heb je zo je eigen vragen waar je mee zit of situaties waar je op dit moment tegen aan loopt. Je bent welkom met je eigen vraag! Mijn werkwijze is het beste duidelijk te maken aan de hand van de stappen van de verbindende cirkels;

Om erachter te komen waarom je nog niet doet wat je wilt of nog geen gehoor geeft aan waar je naar verlangt, is het belangrijk om te zien wat jou tegenhoudt. Vaak zie je het pas helemaal als je het kan voelen. En je voelt het pas als je het helemaal kan zien. Om te stap te maken naar doen, is het van belang dat je weet wat je drijft, zodat je keuzes maakt van binnenuit. De stappen lopen door elkaar heen en lopen synchroon met wat zich aandient in het moment of met wat nodig is voor jou.

 

Wat bedoel ik daar mee?

 

ZIEN

Om inzicht te krijgen in wat je tegenhoudt is bewustwording nodig. Bewustwording is inzicht ontwikkelen en steeds meer ‘zien’ of anders kijken. Zien is naar binnenkijken en te luisteren naar je innerlijke stem, de stem van je ziel. Onze innerlijke stem zien we vaak over het hoofd en is zacht, geduldig, helder, warm en zonder oordeel.

Soms willen we iets niet zien of hebben we er geen zicht meer op. Misschien omdat we er geen ruimte voor hadden, we door wilden gaan en het onderdrukt hebben. We kunnen het ‘uit het zicht’ laten tot dat het niet meer gaat en onze ziel roept of ons lichaam protesteert en we er iets mee moeten of willen doen.

 

VOELEN

Voelen gaat ook over je bewust zijn van je gevoelens. Om te voelen wat jou drijft en te ervaren waar jij energie van krijgt. Maar ook te voelen waar je grenzen liggen, wanneer je energie verliest of wanneer je weerstand ervaart. In een periode van rouw is het doorvoelen belangrijk om te kunnen zijn met de wirwar aan gevoelens. En om jezelf ruimte te geven om je veerkracht te behouden of te hervinden. 

Wanneer je onvoldoende verbinding hebt met je gevoel of je je gevoelens negeert, zorgt dat op den duur voor onnatuurlijke stress, onrust en spanning. Je werkt jezelf op een onnatuurlijke manier tegen. Gevoelens hebben een signaalfunctie en dienen als innerlijk kompas.

 

DOEN

Wanneer jij door te zien en te voelen weet waar de innerlijke beweging zit, is het belangrijk om ook daadwerkelijk te gaan 'doen'. Soms kan het ook zijn dat je juist ‘iets niet meer gaat doen’  afscheid te nemen van iets of iemand. Dan zal aandacht van de begeleiding er op gericht zijn om daar de juiste voorwaarden voor te scheppen. Doen of niet-doen is belangrijk om uiting te geven aan de verandering in je dagelijks leven en de verandering te ervaren op emotioneel, spiritueel, fysiek en mentaal niveau. Je laat de verandering door je heen werken. Ik moedig je aan om jezelf van binnenuit te motiveren om doelen te stellen en de drive te ervaren deze doelen ook daadwerkelijk te behalen.

We zullen zo nu en dan stil zijn, zodat jij je bewust kan worden wat er in je leeft. Dit doen we door bijvoorbeeld een geleide meditatie of lichaamsgerichte oefening, om bij jezelf te komen. De aandacht uit je hooft en naar binnen te richten, bij je adem en je lichaam. Ons lichaam brengt ons in het hier en nu zodat er ruimte ontstaat. In stilte ga je van ‘denken’ naar ‘zien’ en ‘voelen’.

 

Mijn werkwijze is transformationeel. Transformatie is via bewustzijn steeds dichter komen bij wie je in essentie bent en vandaar uit steeds meer leven en werken. In de begeleiding maak ik, afhankelijk van wat zinvol is in het moment, gebruik van een variatie van oefeningen en methoden. Zoals Focussing, Insight Dialogue, Deep Democracy, Ademwerk, Bevrijdend reflecteren, The Work van Byron Katie als meditatief proces, Transactionele Analyse en (Systemisch) Secure Base coaching.

 

Wil je aan de slag of kennis maken, neem dan contact op!