Werkwijze

Steenmannetjes. Als je weleens in de bergen wandelt, heb je ze vast een keer gezien. Steenmannetjes zijn stapels stenen die door passerende wandelaars zijn opgestapeld. Ze dienen als wegwijzer of als stille getuigenis van iemands aanwezigheid. Ze vormen een spiegel van ons leven, waarin we getuige zijn van onze individuele weg en daarop soms een markering nodig hebben.

Als coach en trainer wil ik zo’n steenmannetje voor anderen zijn. Ik functioneer als tijdelijk baken op je pad en help je om jouw route te hervinden.

Elke gewenste verandering in je leven is een beweging ergens bij vandaan. Je wilt iets niet meer. Of het is een beweging ergens naar toe. Je wilt iets anders. Beide bewegingen gaan over afscheid nemen van een oude situatie. Zij maken de weg vrij om nieuwe keuzes te maken.

Ik help je om de voorwaartse energie op gang te brengen om een innerlijke verandering te laten plaats vinden. Het voelen van een nieuwe stroom maakt je wakker en blij en moedigt je aan om verder te gaan op de door jou gekozen en ingeslagen weg.

Je bent welkom met je eigen vraag! Mijn werkwijze is het beste duidelijk te maken aan de hand van de stappen van de verbindende cirkels;

Om erachter te komen waarom je nog niet doet wat je wilt of nog geen gehoor geeft aan waar je naar verlangt, is het belangrijk om te zien wat jou tegenhoudt. Vaak zie je het pas helemaal als je het kan voelen. En je voelt het pas als je het helemaal kan zien. Om te stap te maken naar doen, is het van belang dat je weet wat je drijft, zodat je keuzes maakt van binnenuit. De stappen lopen door elkaar heen en lopen synchroon met wat zich aandient in het moment of met wat nodig is voor jou.

 

Wat bedoel ik daar mee?

 

ZIEN

Om inzicht te krijgen in wat je tegenhoudt is bewustwording nodig. Bewustwording is inzicht ontwikkelen en steeds meer ‘zien’ of anders kijken. Zien is naar binnenkijken en te luisteren naar je innerlijke stem, de stem van je ziel. Onze innerlijke stem zien we vaak over het hoofd en is zacht, geduldig, helder, warm en zonder oordeel.

 

VOELEN

Voelen gaat ook over je bewust zijn van je gevoelens. Om te voelen wat jou drijft en te ervaren waar jij energie van krijgt. Maar ook te voelen waar je grenzen liggen, wanneer je energie verliest of wanneer je weerstand ervaart. In een periode van rouw is het doorvoelen belangrijk om te kunnen zijn met de wirwar aan gevoelens. En om jezelf ruimte te geven om je veerkracht te behouden of te hervinden. 

Wanneer je onvoldoende verbinding hebt met je gevoel of je je gevoelens negeert, zorgt dat op den duur voor onnatuurlijke stress, onrust en spanning. Je werkt jezelf op een onnatuurlijke manier tegen. Gevoelens hebben een signaalfunctie en dienen als innerlijk kompas.

 

DOEN

Wanneer jij door te zien en te voelen weet waar de innerlijke beweging zit, is het belangrijk om ook daadwerkelijk te gaan 'doen'. Soms kan het ook zijn dat je juist ‘iets niet meer gaat doen’  afscheid te nemen van iets of iemand. Dan zal aandacht van de begeleiding er op gericht zijn om daar de juiste voorwaarden voor te scheppen.

 

STILTE

We zullen zo nu en dan stil zijn, zodat jij je bewust kan worden wat er in je leeft. Dit doen we door bijvoorbeeld een geleide meditatie of lichaamsgerichte oefening, om bij jezelf te komen. De aandacht uit je hooft en naar binnen te richten, bij je adem en je lichaam. Ons lichaam brengt ons in het hier en nu zodat er ruimte ontstaat. In stilte ga je van ‘denken’ naar ‘zien’ en ‘voelen’.

 

In de begeleiding maak ik, afhankelijk van wat zich aandient, gebruik van een variatie van oefeningen en methoden. Zoals Focussing, Insight Dialogue, Voice Dialogue, Deep Democracy, Ademoefeningen, Bevrijdend reflecteren, The Work van Byron Katie als meditatief proces, Transactionele Analyse en (Systemisch) Secure Base coaching.

 

Wil je aan de slag of kennis maken, neem dan contact op!