Werkwijze

Je wilt verandering maar weet niet goed waar te beginnen. Het lukt je telkens niet het handen en voeten te geven. Er is van alles wat jou tegen houdt. Je leidt een vol leven. En wanneer je eindelijk even rust hebt, gaat je hoofd maar door. Je bent een doener, hebt veel energie maar toch pieker en twijfel je ook veel. Je laat naar buiten toe niet altijd zien hoe je je van binnen voelt.

Misschien heb je zo je eigen vragen waar je mee zit of situaties waar je op dit moment tegen aan loopt. Je bent welkom met je eigen vraag! Mijn werkwijze is het beste duidelijk te maken aan de hand van de stappen van de verbindende cirkels;

Om erachter te komen waarom je nog niet doet wat je wilt of waar je naar verlangt, is het belangrijk om te zien wat jou tegenhoudt. Vaak zie je het pas helemaal als je het kan voelen. En je voelt het pas als je het echt kan zien. Kan binnen laten komen, zodat het openbaart aan jou. Om te stap te maken naar doen, is het van belang dat je weet wat je drijft, zodat je keuze maakt van binnenuit. En je doet wat in jou past in plaats van dat jij je aanpast. De stappen lopen door elkaar heen en synchroon met wat nodig is in het moment of wat zich aandient.

 

Wat bedoel ik daar mee?

 

ZIEN

Om inzicht te krijgen in wat je tegenhoudt is bewustwording nodig. Bewustwording is inzicht ontwikkelen en steeds meer ‘zien’. Zien is naar binnenkijken en te luisteren naar je innerlijke stem, de stem van je ziel. Onze innerlijke stem zien we vaak over het hoofd en is zacht, geduldig, helder, warm en zonder oordeel.

Soms willen we iets niet zien of hebben we er geen zicht meer op. Misschien omdat we er geen ruimte voor hadden, door wilden en het onderdrukt hebben. We kunnen het ‘uit het zicht’ laten tot dat het niet meer gaat en onze ziel roept of ons lichaam protesteert en we er iets mee moeten of willen doen.

 

VOELEN

Voelen gaat ook over je bewust zijn van je gevoelens en ze te herkennen, accepteren en te onderzoeken. Te voelen wat er gebeurd en met een afstand naar je gevoelens kijken. Om waar te nemen waar je weerstand zit en waar jij energie verliest. Om te voelen wat jou drijft en waar jij van aan gaat. Maar ook voelen waar je grenzen liggen. Ook bij voelen, net als bij zien, is contact met je lichaam en uit je hoofd komen een ingang. Samen kijken waar de beweging zit, zodat jij van binnenuit in actie kan komen.

Wanneer je niet helemaal goed in contact bent met jezelf, weet je vaak ook niet wat je wilt en welke richting je op wilt. Wanneer je onvoldoende verbinding hebt met je gevoel en je je teveel laat leiden door de buitenwereld of door verwachtingen van anderen, zorgt dat voor onnatuurlijke stress, onrust en spanning. Je werkt jezelf op een onnatuurlijke manier tegen. Je weet ook niet wat jou tegenhoudt om je verlangens te volgen. Gevoelens hebben een signaalfunctie en dienen als innerlijk kompas.

 

DOEN

Wanneer jij door te zien en te voelen weet waar de beweging zit, is het belangrijk om ook daadwerkelijk te gaan 'doen'. In beweging te komen en doelen te stellen. Soms kan het ook zijn dat je juist ‘iets niet meer gaat doen’  afscheid te nemen van iets of iemand. Dan zal aandacht van de begeleiding er op gericht zijn om daar de juiste voorwaarden voor te scheppen. Doen of niet-doen is belangrijk om resultaat te bereiken en de door jou gewenste verandering te ervaren op emotioneel, spiritueel, fysiek en mentaal niveau. Je laat de verandering door je heen werken. Ik moedig je aan om jezelf van binnenuit te motiveren om doelen te stellen en de drive te ervaren deze doelen ook daadwerkelijk te behalen.

Mijn werkwijze is transformationeel. Transformatie is via bewustzijn steeds dichter komen bij wie je in essentie bent en vandaar uit leven en werken. In de begeleiding put ik, afhankelijk van wat zinvol is gebruik van een variatie van oefeningen uit verschillende stromingen. Daarbij neem ik ook de systemen (bijvoorbeeld je familie of vriendengroep) waar jij deel vanuit maakt, mee.

We zullen zo nu en dan stil zijn, zodat jij je bewust kan worden wat er in je leeft. Dit doen we door bijvoorbeeld een geleide meditatie of lichaamsgerichte oefening, om bij jezelf te komen. De aandacht naar binnen te richten, bij je adem, je lichaam en uit je hoofd. Ons lichaam brengt ons in het hier en nu zodat er ruimte ontstaat. In stilte ga je van ‘denken’ naar ‘zien’ en ‘voelen’.

 

Wil je aan de slag of kennis maken, neem dan contact op!