Meditatie als bron voor groei

Komt er veel op je af overweldigend dit je met regelmaat? Vanuit je studie, je werk, je gezin of vanuit dat wat er in de wereld gebeurd? Ervaar je (veel) stress en vind je het moeilijk om tot rust te komen? Wil je meer uit je hoofd komen? Sta jij continu aan en heb je het idee geen controle meer te hebben over je eigen agenda? Ben je kritisch over jezelf? Ben je flink afgeleid door social media en bang om iets te missen? Of verlang je naar meer zingeving in je leven en wil je meer tot inzicht komen?

Misschien zijn enkele van deze thema’s in jouw leven nu actueel of zijn er andere thema’s die je aandacht vragen. Misschien herken jij je niet volledig in bovenstaande thema’s maar ben je gewoon nieuwsgierig naar meditatie of wil je graag iets meer over jezelf te weten komen.

Wat is meditatie

Mediteren is eigenlijk heel praktisch, het is stilstaan in plaats van onbewust doorrennen. Beoefening van meditatie en mindfulness is een van de manieren om rust in jezelf te (her)vinden. Door innerlijke stilte en rust te ervaren, ontstaat er ruimte voor gevoelens en verlangens die op de achtergrond zijn geraakt. In stilte ga je van ‘denken’ naar ‘voelen’.

Met meditatie train je je mind, je aandacht, om te leven in het huidige moment. Je word je steeds meer gewaar van je lichamelijke en mentale ervaringen. Je creëert een meer open en onderzoekende aandacht en wordt minder in beslag genomen door alles wat er om je heen gebeurd. Meditatie bevordert innerlijke groei en transformatie en laat je meer in verbinding te komen met wie jij werkelijk bent, in verbinding met anderen en met de natuur. Meditatie maakt dat je je meer in harmonie leert zijn met wie je bent.

Coaching en meditatie

Ik bied je individuele ondersteuning in je meditatieproces. De coaching tijdens je meditatieproces is erop gericht om inspiratie, energie maar ook moeilijkheden, opgedaan in de dagelijkse meditatiebeoefening, effectiever te kunnen vertalen naar je dagelijks leven. Ik werk met stilte-, meditatie of lichaamsbewustzijnsoefeningen en ondersteundende methoden zoals RAIN: Recognize (herkennen), Accept (accepteren), Investigate (onderzoeken) en Non-identifying (niet-identificeren) of Insight dialogue: mediteren-in-interactie.

Daarnaast start ik vanaf januari 2023 een meditatietraining. In het najaar volgt hierover meer informatie. Wil je de kracht van stilte en dialoog integreren op je werk, in de gesprekken die je voert of in groepsbijeenkomsten? Dat is ook mogelijk, we stemmen dan een programma af op maat.

In mijn begeleiding put ik uit mijn 20 jaar ervaring met Zen en Vipassana meditatie, zowel individuele beoefening als in groepen van diverse leraren. Ik laat ik mij inspireren en werk vanuit bronnen met een eigentijdse benadering op de boeddhistische levensfilosofie. Centraal staat de beoefening en integratie van mindfulness of aandacht in het dagelijks leven. Op dit moment (2022/23) volg ik een opleiding tot meditatieleraar bij het Meditatie Instituut Nederland.

Met regelmaat praktiseer ik mijn eigen beoefening in een Sangha of bijvoorbeeld bij platforms zoals bijvoorbeeld 30NOW. Een Sangha is een groep die samen mediteert onder leiding van een meditatie leraar. Oefenen met gelijkgestemden kan erg motiverend zijn in je meditatieproces. Thich Nhat Hahn zei het zo: ‘We hebben individuele ogen en sangha ogen. Als een sangha haar licht schijnt op onze persoonlijke opvattingen, kunnen we helderder zien.

Herken je je in een van onderstaande situaties? Je wilt:

  • meer innerlijke rust en ruimte ervaren (zowel in hoofd als lijf)
  • meer acceptatie en grotere innerlijke (keuze) vrijheid ervaren
  • je minder opgejaagd voelen en beter omgaan met druk en drukte
  • meer regie over je eigen agenda
  • beter je stress leren opmerken en meer balans tussen spanning en ontspanning & doen en zijn
  • dichter bij en in verbinding met jezelf blijven, ook in contact met de ander
  • meer rust, aandacht en opmerkzaamheid in gesprekken die je voert
  • meer energie gedurende de dag
  • meer inzicht te krijgen in je mentale hindernissen
  • beter beeld te hebben van wat je werkelijk wilt

Neem dan contact met mij op!

Wil jij meer weten over mijn werkwijze bij persoonlijke coaching? Klik dan hier.

'Men moet ondanks de vele mensen,
de vele vragen, de veelzijdige studie,

altijd een grote stilte met zich meedragen,
waarin men zich steeds terugtrekken kan,

ook te midden van het grootste gewoel
en ook te midden van het intensiefste gesprek'.

Etty Hillesum (Uit het werk 1941-1943)

Stilte komt uit het hart en niet uit bepaalde omstandigheden buiten onszelf. Wie vanuit stilte leeft, is niet altijd stil en zit niet de hele dag stil, maar kent steeds minder innerlijke verstoring. Thich Nhat Hahn